Teach for Romania sau schimbarea la fata a Romaniei

Stiam de existenta Teach for Romania de un an, prietena virtuala fiind cu Adriana, unul dintre oamenii implicati in aceasta asociatie. Dar marturisesc faptul ca am aflat abia zilele trecute cat de mare este acest proiect inca mic, poate, in cifre, cand am fost la evenimentul prilejuit de bilantul de un an si lansarea oficiala.

Ceremonia a incheiat primul an al primei generatii de dascali Teach for Romania: 18 educatori in 15 școli pentru 2.600 de copii din zone defavorizate, unde copiii abandoneaza scoala pentru ca au de lucrat pamantul si unde iarna lipsesc de la ore pentru ca nu au cu ce sa se incalte.

Teach for Romania este un ONG infiintat in 2013, cu impact in sistemul curent de educatie. Programul este derulat in prezent in peste 36 de tari care, la fel ca Romania, fac parte din reteaua internationala Teach for All.

Teach for Romania isi propune sa ofere educatie de calitate fiecarui copil din Romania. Pentru indeplinirea acestui deziderat sunt recrutati tineri romania valorosi, care apoi sunt pregatiti ca invatatori sau profesori model, iar ulterior sunt sustinuti pentru a deveni factori de transformare in educatie.

La ceremonia de la Universitatea Romano-Americana au fost prezenti profesorii acestei primei generatii, copii, profesorii noii generatii, finantatorii proiectului si chiar Wendy Kopp, cea care a fondat programul in SUA in anul 1989. O poveste frumoasa si un interviu cu ea puteti citi aici.

Wendy Kopp si cativa copii din prima generatie instruita de profesorii Teach for Romania
Wendy Kopp si cativa copii din prima generatie instruita de profesorii Teach for Romania

L-am revazut la eveniment si pe alpinistul Alex Gavan, care a venit sa le povesteasca celor prezenti despre importanta de a crede in visele lor si a-si face curaj sa le urmeze.

M-am bucurat sa vad pe scena atatia copii instruiti timp de un an de prima generatie de profesori Teach for Romania, copii care povesteau zambind, la unison aproape, ca doamnele profesoare i-au invatat sa lucreze in echipa, sa asculte opiniile colegilor si sa se ajute unii pe altii. L-am auzit cu tristete pe… noi nu stiam sa facem asta.

Teach for Romania face parte cumva din ADN-ul meu: eu am fost unul dintre copiii pentru care facem acest program. M-am nascut si am crescut la sat, am infruntat lipsurile si neajunsurile comunismului si desi parintii mei au facut tot ceea ce au putut, singurul modul in care puteam rupe lantul saraciei si al discriminarii era educatia. In plus, este o onoare sa pot contribui la educatia viitorilor lideri ai Romaniei. Viziunea mea este ca viitorul prim ministru sau ministru al educatiei sa fie dintre profesorii sau copiii din program. Corina Puiu, co-fondator si Head of Training and Support Teach for Romania.

Prezentatorii evenimentului - Corina Puiu si Andrei Tone, un elev instruit de un profesor Teach for Romania
Corina Puiu si Andrei Tone, un elev instruit de un profesor Teach for Romania

Teach for Romania pregateste in aceasta perioada a doua generatie de profesori – 30 de tineri absolventi de top dornici sa investeasca doi ani din viata pentru a schimba, macar putin, fata educatiei din Romania. Ei iau parte pana la jumatatea lunii august la Academia de Leadership si Pedagogie – un program eficient si ambitios de instruire si transformare, pentru a avea o pregatire adecvata in momentul in care vor ajunge in scolile partenere in care vor preda timp de doi ani. Ulterior, pe parcursul celor doi ani de predare la clasa profesorii sunt expusi unui proces de invatare continua si beneficiaza de sprijin personalizat prin coaching si mentorat, au acces la conferinte nationale de leadership si educatie si la conferinte internationale, organizate in reteaua Teach for All.

Decat o revista a radiografiat primul an al existentei acestui program urmarind traseul si incercarile profesorilor și copiilor. Puteti citi integral textul aici.

Am plecat incantata de la eveniment, bucuroasa ca sunt atatia oameni carora le pasa si vor sa schimbe lumea pentru ei si pentru generatiile viitoare. Putin cate putin. Nu exista nici raspuns simplu, nici rezolvare rapida pentru educatie, spunea Wendy Kopp, fondatoarea programul Teach for America in 1989. Dar parcursul lor in SUA si in zecile de tari in care reteaua este prezenta arata ca buturuga mica rastoarna carul mare si ca daca nu vine muntele la Mahomed, se duce Mahomed la munte. Si vine de-acolo cu copii veseli care spun, zambind… Doamna profesoara m-a invatat sa cred in visul meu, acela de a fi inginer aerospatial.

Nu uitati sa cititi textele spre care am pus linkuri mai sus, eu va las incantata de acest program, cu extra bucurie data de faptul ca deunazi mi s-a lipit de inima si faptul ca ei vor fi beneficiarii urmatorului eveniment minuni.ro.

20 august. Save the date, o sa fie de neuitat. 😉

 Credit foto: Virban Photography

2 thoughts on “Teach for Romania sau schimbarea la fata a Romaniei

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.