O zi pe santierul Habitat

Fetelor, ne pregatim incet de final. In cincisprezece minute ajunge masina care ne va duce inapoi la Bucuresti.

Cand Loredana de la Habitat for Humanity a venit in spatele curtii, unde eu si Mihaela vopseam in sunet de pasarele si cantat de cocos gardul din spatele santierului si ne-a spus asta am simtit aceeasi parere de rau pe care o cunoscusem in vara, atunci cand am fost pentru prima data pe un santier Habitat. Deja s-a terminat? Dar abia am inceput! Abia am facut o parte din ce imi propusesem! Mai vreau…

Voluntariat Habitat for Humanity-3

A fost o zi inceputa devreme. La opt defilam deja pe Magheru, spre punctul de intalnire cu echipa cu care urma sa-mi petrec ziua. Masinile zaboveau in trafic, eu – linistita – ma bucuram de dimineata si asteptam sa vad ce sarcina voi primi pe santier. Data trecuta, in vara, am muncit la izolatia exterioara a unei case, am uns placile de polistiren cu mortar, le-am fixat pe perete, am facut masuratori. De data asta am vopsit gardul din spatele santierului unde se construieste un centru social unic in Europa, care va beneficia de independenta totala fata de toate utilitatile disponibile in reteaua publica. Andrei Chirila, seful echipei de lucru si directorul filialei din Comanesti, judetul Bacau, si ne-a facut instructajul, apoi un tur al centrului si in echipe de cate doi, ne-a dat fiecaruia cate ceva de facut, sub indrumarea lor. Unii au sapat un sant in jurul cladirii, altii au muncit in interior la chituirea mozaicurilor din bai, altii au confectionat gabioane din fier pentru terasa exterioara. Fiecare si-a facut partea lui, important e ca ne-am facut-o asa cum am putut mai bine, pentru ca la intoarcere am constatat ca toti aveam aceeasi parere de rau ca plecam. Munca de voluntar pe santier nu e despre ce pare, e despre bucuria pe care o primesti la schimb, mult mai mare, stiind ca esti parte dintr-o poveste care, in acest caz, va creste nivelul educational al comunitatii de rromi din Boldesti-Scaeni, judetul Prahova. Copiii si tinerii acestei comunitati vor avea un spaţiu pentru teatru, dans, vizionari de filme, dezbateri pe teme sociale, cerc literar, iar adultii vor beneficia de cursuri de formare profesionala in vederea cresterii oportunitatii gasirii unui loc de munca sau a dezvoltarii unei afaceri pe plan local.

Voluntariat Habitat for Humanity-2

Constructia cladirii este realizata prin contributia voluntarilor si a comunitatii, sub coordonarea celor de la Habitat for Humanity Romania. Habitat for Humanity nu construieste doar case, construieste comunitati. Proiectul de la Boldesti-Scaeni este un bun exemplu al modului in care intelegem revitalizarea comunitatii, concept prin care, in timp, se elimina locuirea saracacioasa. Stim foarte bine cum sa implicam localnicii in activitatile de constructie. Ei vin ca voluntari pe santierele noastre, capata incredere in proiect si, mai important, dezvolta sentimentul de apartenenta – stiu ca centrul de apartine si trebuie sa aiba grija de el pe viitor. Costurile de intretinere zero sunt un al element extrem de important, de un real folos pentru o comunitate saraca, a declarat Mario DeMezzo, Director National Habitat for Humanity Romania.

Arhitectul proiectului este Adrian Pop, de la asociația Centrul pentru Sustenabilitate în Mediul Construit (CSMC) și membru al echipei care a construit casa Prispa, o locuinţă independentă energetic (asta e partea in care eu mustacesc, pentru ca e satmarean de-al meu 🙂 ).

Voluntariat Habitat for Humanity-1

Cladirea de la Boldesti-Scaieni este prima constructie ecologica sustenabila de tip Living Building Challenge & Pasive House din Europa, cel mai riguros standard international de certificare a constructiilor ecologice. In constructia sa s-au imbinat materiale traditionale (baloti de paie, tecuiala de lut si invelitoare din sindrila) cu tehnologii performante (fundatia pe suruburi metalice, sistem de ventilatie cu recuperator de caldura, ferestre triplu vitrate, pompa de caldura si sistem fotovoltaic si solar). Pe parcursul unui an, cladirea va produce mai multa energie decat consuma, datorita unei bune izolari termice, consumului redus de energie si producerea necesarului cu ajutorul panourilor fotovoltaice. Apa potabila va fi obtinuta dintr-un put forat in curte, iar apa de ploaie este colectata si folosita pentru irigatii si toalete.

Voluntariat Habitat for Humanity-5

Construcția centrului social face parte dintr-un proiect amplu, desfășurat de OMV-Petrom între 2012-2015, valoarea totală a investițiilor, realizate pe parcursul celor trei ani este de 650 000 de Euro. Partenerii OMV în acest proiect sunt Habitat for Humanity România, Centrul Rromilor Amare Rromenza, Centrul pentru Sustenabilitate în Mediul Construit și Primăria Orașului Boldești-Scăeni. Centrul va ramane in grija asociatiei Amare Rromentza, iar terenul pe care a fost ridicat proiectul apartine primariei Boldesti-Scaeni si a fost concesionat initiatorilor acestui proiect social pe toata durata de viata a cladirii. Proiectul, care depăşeşte 200.000 de euro, a demarat în august 2014 şi va fi gata la jumătatea lunii mai 2015.

Ma bucur ca am luat parte la povestea asta. M-am intors acasa cu sufletul plin si o amintire palpabila: casca purtata pe santier, in soare. E cu model gri, de la vopsea. Si-o sa ramana asa, alaturi de cea pe care o am de anul trecut si de cele pe care le voi mai aduna. Imi doresc o colectie intreaga.

IMG_4318

Credit foto: Ovidiu Micsik

2 thoughts on “O zi pe santierul Habitat

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.