Povești de dincolo de cortină

Memoria imi joaca feste si nu mai stiu cu exactitate care e primul spectacol de teatru pe care l-am vazut. Insa primul spectacol de care imi amintesc e unul la care am ras mult si pe care ulterior l-am si revazut de cateva ori – meteahna care cu anii s-a accentuat. Si ministrii calca stramb, un spectacol savuros dupa un text de Ray Cooney pus in scena la Teatrul de Nord din Satu Mare, la care am ajuns datorita abonamentelor pe care le faceam cu scoala.

Tin minte ca mama mi-a spus ca trebuie sa ma imbrac frumos pentru iesirea asta – nu stiu daca mi-a spus atunci sau cu niste ani inainte, cand mergeam la spectacolele pentru copii – ca mersul la teatru e un fel de sarbatoare. Inca mai simt la fel, fie ca ma duc la teatru sau intr-un spatiu underground.

Asadar iata-ma in randul doi, razand cu pofta in fata problemelor care rezulta din aventurile amoroase ale personajelor principale. Retrospectiv, la prima vedere, poate ca nu era un text potrivit pentru un elev de clasa a zecea sau a unsprezecea. Dar esential e altceva. Ca mi-a placut sa merg cu colegii la teatru. Ca am fost atenti si cuminti, ca n-am susotit si n-am deranjat actorii. Ca asa am invatat sa iubesc teatrul. Ca in timp am invatat sa merg si singura, ca-mi place si asa. Exista spectacole dupa care imi place sa ma plimb singura pe drum spre casa. Dar acum nu e despre asta.

Acum e despre Teen – Fest – un festival de teatru dedicat adolescentilor, care va avea loc in Bucuresti, in perioada 25 septembrie – 1 octombrie. Teen – Fest e unul dintre cele mai importante evenimente culturale dedicate adolescenților, organizat de Teatrul Excelsior. Aflat anul acesta la cea de a doua ediţie, festivalul e imaginat ca un periplu parcus de tineri printr-un oraş ascuns al artelor.

Punctul de plecare îl constituie spectacolul de teatru profesionist, selecţia axându-se pe două direcţii: spectacole care ating universul de procupări, probleme, teme de viaţă ale adolescenţilor – Teen Attitude şi re-citiri regizorale ale textelor din marea dramaturgie, care fac parte din programele de studiu ale adolescenţilor – Reborn Clasic.
Secţiunea Teen Social, realizată în parteneriat cu Centrul de Teatru Educaţional Replika şi cu SUPER: Festivalul de Filme făcute de Adolescenţi, extinde universul tematic al evenimentului. Astfel, spectatorii sunt invitaţi la o serie de evenimente dedicate artei educaționale și culturii participative, care îmbină spectacolele de teatru social, cu filme, cărți înrudite tematic și dezbateri deschise.

Festivalul își propune nu numai să dedice evenimente tinerilor, dar și să îi implice în procesul artistic. În acest fel, patru trupe de teatru ale adolescenţilor vor intra în dialog cu locuitorii oraşului, prin scurte intervenţii teatrale realizate outdoor, în parcuri, centrul istoric şi alte locuri din oraş. Secţiunea Teens in the spotlight va fi realizată în parteneriat cu Asociaţia T.E.T.A.

De asemenea, tinerii vor putea lua parte la o serie de ateliere de creative writing, fotografie şi dans.
Programul complet poate fi consultat aici.
Prima ediţie a Festivalului a primit Premiul de Excelență pentru Promovarea Industriilor Culturale și Creative în spiritual valorilor europene, acordat de Institutul European din România.

Evenimentul este realizat având drept partener Inspectoratul Şcolar al Municipului Bucureşti şi se situează sub egida candidaturii oraşului Bucureşti la titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021.

Biletele se pot cumpăra de pe site-ul bilet.ro și de la casa de bilete a Teatrului Excelsior începând cu data de 15 septembrie și au prețuri cuprinse între 12 lei (pentru liceeni) și 30 lei.

Sa musteasca teatrele de tineri iubitori de teatru!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.