PACT cu Luna interculturala

 In Luna Interculturala, pusa la cale de Fundatia PACT, tinerii din rural provoaca schimbarea prin metode creative.

Cafenea publica. Biblioteca Vie. Teatru Forum. Dezbateri publice. Acestea sunt metodele creative prin care tinerii din Spantov (Calarasi), Valea Corbului (Arges), Facaeni (Ialomita) si Gaujani (Giurgiu) aduna idei si solutii din comunitate, pentru nevoile si problemele lor: abandonul scolar, casatoria timpurie, discriminarile suferite de tineri pe considerente etnice ori religioase, nevoia de a schimba mentalitati in comunitate.

 Tinerii au acea „energie care schimba locul” si sunt resursa cea mai importanta atunci cand vrem sa facem o schimbare in bine in comunitatea in care traim. Insa, pentru a actiona, ei au nevoie de sustinere, indrumare si de instrumente adecvate nevoilor lor. Luna Interculturala are in vedere crearea acestui spatiu de sustinere si implicare in comunitate, folosindu-se de metode creative pentru a provoca o schimbare. In cadrul celor patru evenimente, tinerii vor pune in practica ceea ce invata si organizeaza de cateva luni, cu scopul de a atrage atentia asupra nevoilor lor si a gasi solutiile potrivite impreuna, a declarat Laura Greta Marin, manager proiect și reprezentant al Fundației PACT.

In urma celor 16 evenimente, ce se axeaza pe nevoile tinerilor, abandonul scolar, casatoria timpurie, educatia si nevoia de modele pozitive din comunitate,  tinerii din cele patru comunitati vor crea un plan de actiuni, pe baza solutiilor si resurselor descoperite, pe care il vor prezenta autoritatilor locale.

Luna Interculturala este o activitate ce face parte din proiectul Impreuna pentru comunitate, indiferent de etnie – tinerii din rural provoaca schimbarea si aduce in prim-plan tinerii din mediul rural, de etnie roma si neroma.

Biblioteca Vie pune in prim-plan oamenii si povestile lor. Mai exact, oamenii devin carti, se intalnesc cu publicul, iar fiecare cititor poate sa-si aleaga pe rand cate o carte. Aceasta metoda are in vedere constientizarea stereotipurilor si prejudecăților cu care fiecare dintre noi se poate confrunta.

 Teatrul Forum este un mijloc de imputernicire si rezolvare a problemelor, in special pentru ca publicul este implicat in ”piesa” jucata. Ei pot urca pe scena pentru a inlocui unul dintre personaje si a juca ”rolul” diferit, oferind solutii.

 Cafeneaua Publica este o metoda de dezbatere si consultare prin care participantii sunt implicati in gasirea unor raspunsuri pe anumite teme, pas cu pas. Acestia sunt asezati la mese, fiecare masa avand o tema data si o gazda. Dupa un anumit timp, prin rotatie, participantii trec de la o masa la alta, discutand astfel toate temele din ”cafenea” si propunand solutiile pe care ei le cred potrivite.  

Daca vreti sa ii cunoasteti, puteti merge impreuna cu oamenii faini de la PACT la evenimentele din comunitate organizate de acesti tineri cu initiativa, pentru a-i incuraja sa isi indeplineasca visurile.

Luna Interculturala_final

Fundația PACT – Parteneriat pentru Actiune Comunitara si Transformare este activa in domeniul dezvoltarii comunitare in 19 județe din sud-vestul, sudul si sud-estul tarii. Ei cred ca fiecare comunitate are curajul, increderea si capacitatea de a avea un rol activ in a-și construi propriul viitor. De peste 12 ani, echipa fundatiei sprijina oameni cu initiativa din comunitatile mici din sudul Romaniei sa construiasca o viata mai buna pentru membrii lor, prin facilitare, instruire, consultanta si finantare. Cetatenii din aceste comunitati formeaza organizații comunitare care identifica si mobilizeaza resurse si actioneaza local pentru a rezolva probleme cu care se confrunta ei insisi si concetatenii lor. Mai multe detalii despre proiectele Fundației PACT se regasesc pe www.fundatiapact.ro si www.facebook.com/FundatiaPACT

Tot in cadrul acestui proiect ei aduna visuri amanate si mesaje de sustinere pentru tinerii din cele patru comunitati. Pentru ca avem toti nevoie de vorbe bune, de prieteni si de curaj.

Daca ai un vis amanat si un mesaj pentru ei, da-le de veste. Toata luna iulie vor impartasi in Galeria visurilor amanate visurile noastre si mesaje de sustinere pentru tineri.

 

 

 

2 thoughts on “PACT cu Luna interculturala

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.