De la Sud la Suflet

De aproape doi ani urmaresc activitatea Fundatiei PACT, care de zece ani lucreaza in mod activ in sudul Romaniei, una dintre cele mai sarace zone din tara, cu capital social si potential turistic scazut. Vara trecuta am vizitat o comunitate din Spantov, judetul Calarasi, una dintre cele patru comunitati in care s-a desfasurat proiectul Luna interculturala, prin care tinerii au fost incurajati sa provoace schimbarea prin metode creative (am asistat atunci la un spectacol de teatru forum pus la cale de tinerii de-acolo), iar vara asta am vizitat trei comunitati din Olt, Dolj si Gorj, beneficiare ale proiectului zefiR, care a avut ca scop imbunatatirea accesului la servicii de educatie, sanatate, locuire și dezvoltare comunitara in douasprezece comunitati din  cele trei judete.

Din cele doua vizite pe care le-am facut acolo unde Fundatia PACT isi desfasoara activitatea m-am intors cu acelasi gand: ca lucrurile se misca incet, dar sigur, ca activitatea fundatiei are ecou in comunitate, ca exista totusi speranta si perspective, ca acolo unde statul nu reuseste reusesc organizatiile neguvernamentale. In Baia de Fier, județul Gorj, am vizitat centrul medico-sanitar si am aflat cum sprijina acesta mamele din comunitate, cum programe de educație interculturala și alte evenimente socio-incluzive ajuta copii din comunitate sa se dezvolte. In Ocolna, judetul Dolj, am aflat povestile oamenilor cu initiativa care au deschis un centru sanitar in comunitate. Inainte mergeau 12 km pana in centrul de comuna pentru servicii medicale de baza. De asemenea, am stat de vorba cu grupul de initiativa de-acolo si-am aflat cum programul de after-school ajuta copiii din comunitate. Dupa vizita asta Raisa a scris un material pe care va invit sa-l parcurgeti. In Piatra Olt, județul Olt, am vizitat scoala si-am aflat ca numarul copiilor din comunitatea de romi care vin la scoala a crescut de la 7 la 70 de cand exista zefiR, apoi am vazut casele reabilitate de Habitat for Humanity, partener al proiectului. Ma rog, de-acolo m-am intors cu o catelusa pe care, dupa cateva vizite la doctor, am dat-o spre adoptie. I-am spus Amala, asta inseamna prietenie in limba rromani. Dar asta e alta poveste.

de-la-sud-la-suflet

Mi-s foarte dragi cei de la PACT fiindca efortul lor sustinut se vede si se simte asa ca nu puteam sa lipsesc joia trecuta de la evenimentul lor – De la Sud la Suflet – prin care si-au dorit sa celebreze oamenii cu initiativa din comunitatile mici din sudul Romaniei si sa stranga fonduri pentru ca in 2017 alte zece comunitati sa poata beneficia de sprijin.

Impletituri si cusaturi din Corbeni
Impletituri si cusaturi din Corbeni

Gala a reunit invitati din mediul de business, din sectorul administratiei publice si din presa, oameni din comunitati rurale care fac proiecte pentru a imbunatati conditiile de viata in locurile unde traiesc.

La implinirea a 10 ani de activitate, Fundaţia PACT a prezentat povestile, proiectele si experientele a cinci comunitati din sud: Gaujani (Giurgiu), Vizuresti (Dambovita), Corbeni (Arges), Lupsa de Jos (Mehedinti) și Francesti (Valcea).

In Vizuresti oamenii lucreaza din 2010 pentru comunitatea lor. Au reusit sa faca o casa de cultura, cu after-school si biblioteca, in care voluntarii lucreaza cu copiii. Ei au mai renovat dispensarul si au convins autoritatile sa reabiliteze drumul spre gara si podul spre scoala.

Asociatia locala din Lupsa de Jos a infiintat in 2015 un centru pentru tineret. Cu ajutorul a zeci de voluntari din sat, au transformat fostul depozit al scolii din sat intr-un loc unde peste 100 de copii participa la activitati de educatie alternativa: dansuri populare, canto, cursuri de limba engleza.

Fondurile stranse, in valoare de 27.250 de euro, vor fi folosite, asa cum spuneam anterior, pentru a sprijini alte 10 comunităţi mici din sud in 2017.

Gazdele evenimentului au fost jurnalistii Melania Medeleanu si Tudor Musat, iar trupa VUNK a sustinut un concert pro-bono ca gest de sustinere a oamenilor care cresc comunitati cu resurse putine.

trupa-vunk-a-sustinut-un-concert-pro-bono

Inchei cu vorbele doamnei Doina, femeie de serviciu la scoala si om de baza in grupul de initiativa intr-una dintre comunitatile pe care le-am vizitat in august: Chiar daca ai putin, faci din el sa fie mai mult. 

2 thoughts on “De la Sud la Suflet

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.